A visszérről

Az első tünetek már 30 éves kor után megjelenhetnek. A szövődmények többsége, mint például a vénás keringési elégtelenség, a visszérgyulladás, a trombózis, a lábszárfekély vagy a visszeres vérzés azonban általában csak 50 éves kor körül alakul ki először.

Visszeres láb

Visszeres lábról készült fotó

Mi a visszértágulat és mik a kialakulásának okai?

A kutatások szerint a vénás betegségek kifejlődésében szerepet játszik:

 • a testmozgás hiánya
 • hosszan tartó ülő vagy állómunka (keresztbe tett láb)
 • túlsúly
 • szoros ruhák
 • nem megfelelő cipő
 • túlzott meleg (termálfürdő, szauna, forró vizes kádfürdő)
 • terhesség, hormonváltozások

A vénák olyan vérerek, melyek a szervezetben a vért a szervek felől a szív felé szállítják. Amikor a különböző szervek megfelelő működésükhöz oxigént használnak fel a vérből, egyben bomlástermékeket (például széndioxidot) juttatnak a vénákba. Ezt követően a vénák elszállítják a vért a szívbe, illetve visszakerül a tüdőbe, ahol a széndioxid oxigénre cserélődik, majd pedig az oxigénnel dúsított vér visszakerül az artériákon keresztül a szervezet többi részébe.

Vénás torna enyhe tünetekre

A vénáknak tároló szerepük is van, a fel nem használt vért tárolják. Amikor a test nyugalomban van, akkor az elérhető vérmennyiségnek csak egy része vesz részt a keringésben. A maradék vér inaktív marad a vénákban, és akkor lép be az aktív keringésbe, amikor a szervezet fokozottabb igénybevételnek lesz kitéve, és szükség van arra, hogy a maradék vér is szállítson oxigént a szervezet számára. Ennek a tárolókapacitásnak az oka a vénák falának rugalmassága (kellően rugalmasak ahhoz, hogy táguljanak).

A vénák különböző méretűek lehetnek, mely az elhelyezkedés és a funkció függvénye. A legnagyobb vénák a test közepén helyezkednek el; ezek gyűjtik össze a vért az összes többi kis vénából, és szállítják a szív felé. Ezek a nagy vénák egyre kisebb és kisebb ágakra oszlanak, ahogy távolodunk a test középpontjától. A bőrfelszínhez közelebb eső vénák a felszínes vénák. A mélyebben elhelyezkedő, és a test középpontjához közelebb lévő vénák a mélyvénák. Léteznek olyan vénák is, melyek összekötik a felületes és mély vénákat, ezeket nevezzük perforáns vénáknak.

Tények a visszerekről és seprűvénákról

 • A vénák alacsony oxigéntartalmú vért szállítanak a testből a tüdő és a szív felé.
 • Évente kb. 15.000 ember kerül kórházba vénás megbetegedéssel.
 • A seprűvénák gyakran már fiatal korban jelentkeznek.
 • A visszértágulat lábfájdalmat okozhat, vagy akár a láb kifekélyesedéséhez is vezethet.
 • Visszértágulatot okozhatnak a vénák meggyengült billentyűi, a vénák meggyengült fala vagy a vénák gyulladása (flebitisz).

A vénás betegségek terápiája széles körű. Helyileg, sebészileg vagy szkleroterápiával kezelendőek.

Helyi kezelés: léteznek helyileg alkalmazható szerek, gélek, kenőcsök, mint pl. az SP54 Emulgél. Ennek hatóanyaga a pentozán-poliszulfát-nátrium, egy véralvadást befolyásoló vegyület, mely képes a vérrögképződést gátolni, és részben a kialakult vérrögöket feloldani. Helyileg alkalmazva csökkenti a vér sűrűségét, a vér pangását, javítja az erek véráramlását, gyulladáscsökkentő hatású.

A nem kezelt visszértágulat súlyos szövődményekhez vezethet.

Mik azok a visszerek és a seprűvénák?

Ha a vénák nem megfelelően továbbítják a vért a keringésben, a bennük lévő vérmennyiségtől megduzzadnak. Ezek a jól látható és duzzadt vénák az úgynevezett visszerek, melyek leggyakrabban a lábszáron és a combon jelennek meg, de a szervezetben bárhol kialakulhatnak.

A nagy visszerek láthatóak, kidomborodnak, kitapinthatóak (érezhetjük, ha megérintjük őket), hosszúak és tágultak (4 mm-nél nagyobb az átmérőjük).

A kis „seprűvénák” szintén megjelennek a bőrfelszínen. Kinézetre rövid, finom vonalak, „csillagszerű” klaszterek vagy hálószerű labirintusok. Ezek jellemzően nem tapinthatók. Seprűvénák leginkább a combon, a bokán és a lábfejen találhatók. Az arcon is megjelennek, ott teleangiektázia a nevük.

A visszér (visszértágulatnak is nevezik) definíciója a következőképpen adható meg.

Visszér: Megnagyobbodott és megcsavarodott véna, mely olyan domború, kék érként jelenik meg, amely jól látható a bőrön keresztül. A visszér leggyakrabban idősebb felnőtteknél, főleg nők körében jelentkezik, és különösen a lábakat érinti. A visszértágulat görcsös lábfájdalmat és mozgásproblémákat okozhat, vagy csak egyszerűen kozmetikailag zavaró lehet. Kezelés szempontjából fontos az érintett végtag megemelése, szoros nadrág viselése, mely növeli a vénás nyomást, néhány esetben pedig műtét jöhet szóba.

Az alább felsorolt tünetekkel azonnal forduljon orvosához:

 • lábdagadás, bokadagadás
 • lábikra (lábszárizom) fájdalom
 • a bőrön áttűnő tágult, kanyarulatos, fájó visszerek (vénák) hálózata
 • esztétikai szempontból zavaró pókhálószerű, illetve seprűszerűen elágazódó, hajszálvékony vénák hálózata a bőrben
 • fáradékony, nyugtalan láb esetén
 • lábszárfekély esetén

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-20350/01-02, 30x, 60x. • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. •Info tel: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013.01. Készült az OGYI/20092/2012 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelentse a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!